Deze week werd in de media melding gemaakt van sms'en die verstuurd worden in naam van FOD Financiën, met de vraag om een achterstallige betaling zo snel mogelijk in orde te maken.
Onderaan het bericht staat ook een link naar een website waar de betaling zou uitgevoerd kunnen worden:
De FOD Financiën stuurt op dit moment echter geen sms'en aan burgers met de vraag een openstaand bedrag over te maken. Het gaat hier dus om een geval van fraude of smishing (SMS phishing). Laat je dus niet vangen!
Verdachte berichten: waar moet je op letten?
Als je een sms ontvangt met de vraag om een betaling uit te voeren, stel je dan zeker de volgende vragen:
- Ken je de afzender?
Ga na of je de afzender kent, bijvoorbeeld omdat je er klant bent. - Komt het bericht onverwacht?
Is er een concrete aanleiding voor het bericht, bijvoorbeeld een recente aankoop of een gesprek met de klantendienst, of krijg je het bericht zonder reden? - Bevat het bericht veel taalfouten?
Taalfouten of een vreemd taalgebruik kunnen wijzen op een verdacht bericht. - Word je persoonlijk aangesproken?
Berichten met vage aanspreektitels wantrouw je beter. - Naar waar leidt de link waar je op moet klikken?
Check de domeinnaam van de link: dit is het woord voor .be, .com, .eu, .org, … en voor de allereerste slash “/”.
Zo herken je een veilige POM-betaallink
👉 Als je via sms een betaallink ontvangt die pay.pom.be bevat, kan je er echter zeker van zijn dat het een veilige link is. Hieronder zie je een voorbeeld van zo'n sms:
Als je op de betaallink klikt, kom je terecht op een POM-betaalpagina, waar de betaalgegevens vooraf zijn ingevuld:
De verbinding met deze pagina is beveiligd met een SSL-certificaat. Je herkent de veilige verbinding aan het slot-icoontje 🔒 bovenaan in je browser.
Dankzij de koppeling van POM met gekende betaalmethoden zoals Bancontact gebeurt de betaling steeds in een beveiligde omgeving.
De betaling kan overigens alleen worden uitgevoerd naar door POM goedgekeurde ontvangers. Elke organisatie die klant is bij POM wordt namelijk onderworpen aan een grondige identificatie- en veiligheidsprocedure (in het kader van de zogenaamde 'Know Your Customer' vereisten). Zo zetten we fraudeurs buiten spel.
Tot slot kan je de betaling sowieso maar één keer doen. POM houdt namelijk de betaalstatus bij. Dus als je bijvoorbeeld enkele dagen na de betaling nogmaals op de link in de sms klikt, dan zal je een melding zien dat de betaling reeds heeft plaatsgevonden.
Opmerkingen
0 opmerkingen
U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.